Hank napisał(a):
W powitaniach napisałeś, że masz 12 lat. Moim zdaniem 45 lbs to stanowczo za dużo jak na Twój wiek. Skoro właśnie zająłeś się robieniem łuków to spróbuj wykonać coś w granicach 20-30 lbs.
W łucznictwie rekreacyjnym duża siła naciągu jest mało istotna a wręcz niewskazana. Nie słuchaj ludzi, którzy mówią z pogardą o "zabawkowych" naciągach. Naciąg odpowiedni do Twojej siły pozwoli Ci strzelać dłużej, częściej będziesz sięgał po łuk, nie wyrobisz złych nawyków, poprawisz celność i z całą pewnością unikniesz problemów zdrowotnych na przyszłe lata.
Skonsultowałem się przed kupnem z dość dobrym łucznikiem (ubranym w buty dla osób nie obcinających paznokci i prześcieradło) i powiedział żebym kupił ok.35 lbs, ale po wzięciu poprawki na słabą sytuację finansową, bo jeżeli strzała się połamała to ,,z wypłatą ciężko,, ale dwa mercedesy w garażu stoją, więc byłem zdany tylko na siebie musiałem pomachać sztangą i wybrałem 45 lbs na przyszłość. A ile naciągu mają moje łuki to tak nie do końca kontroluję, kiedyś robiąc łuk dla kolegi miałem zrobić max 30 lbs a wyszło jakieś 60 lbs.