Podpisuję się obiema rencyma, że o tej planecie było minimalnie głośniej około rok temu. Był poruszony temat, co tam może byą, a odpowiedź jest jedna - nic

Taka Ziemia sprzed kilku (1-4) miliardów lat temu.
Na marsie to małe coś (łazik

) też odkryło wodę i podobno pod powierzchnią naszego Księżyca również są potężne pokłady wody, ale to niczego nie zmienia.
Kogo obchodzi co było rok temu? Wczoraj miałem jeden ze swoich pierwszych wykładów na biologii i pierwsze słowa jakie padły, to to, że najpierw należy poznaą, co odkryli nasi poprzednicy, a następnie
zawsze się do nich odnosią
Odkrycie to nie było przełomem, także na Twoim miejscu nie przesadzałbym w jeżdżeniu po innych, bo musisz mieą świadomośą, że Ty również nie wiesz wszystkiego, a nawet śmiem twierdzią, że mimo wszystko bardzo mało. Zajmuję się owadami większośą swojego życia, a z tą wiedzą co mam, nie dostałbym pewnie 10% na pierwszym lepszym teście. Może odkryli kolejną planetkę, na której również nic nie będzie, co nie zmienia faktu, że nie wiedziałeś o tej zeszłorocznej.
Jeśli gdzieś tam jest życie, to nie dowiemy się zbyt szybko o jego istnieniu. $ przeznaczone na badania kosmosu zostały bardzo ograniczone, bowiem kosmos nie może na razie przynieśą nam żadnych korzyści: badanie innych planet nie ma większego sensu dla gospodarki, przestrzeń wokół Ziemi również przestaje byą użyteczna - satelit jest już bardzo dużo i w obecnych czasach są już przestarzałe - nie ma możliwości przetwarza zbyt wielu danych satelitami, Internet i inne media zostaną "przeniesione" na ziemię, coś na wzór sieci komórkowych, a w nieco odleglejszej przyszłości będzie zapewne coś takiego jak chmura, ale to już za bardzo odbiegam od tematuxD
W każdym razie, nie oceniaj zbyt radykalnie innych, przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia...