Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 22:13 Mój pierwszy łuk z jesionu . Proszę o wskazówki i opinie
Witam
Przedstawię wam mój pierwszy łuk robiony sposobami zaczerpniętymi z tego forum i portalu arcus.
Zrobiłem go z deski jesionowej która leżała 30 lat w szopie ,miała być z niej boazeria jednakże dobrze ,że "poczekała" na mnie tyle czasu. Robiłem go za pomocą jakiejś szlifierki (to nazywa się chyba diaks ) profilowałem za pomocą hebla .Całość potraktowałem papierem ściernym . Mały refleks na łukach zrobiłem za pomocą deski ,kołków i ścisków. Kiedy wkręcałem deskę w imadło usłyszałem chrupnięcie ... spójrzcie na schemacie
( Kolory zielone to ściski stolarskie , kolor żółty to chwyt w imadle , brązowy to kołki ,czerwony - pękniecie)
Wszystko leżało w uścisku metalowych łapek przez 3 dni . Pierwszego dnia polałem łuk wrzątkiem ( nie wiem czy coś to dało - oceńcie). Następnie po wyjęciu go z imadła i ścisków "polerowałem" powierzchnię papierem ściernym ,a tam gdzie były pęknięcia dorobiłem majdan z dodatkowej listwy. Całość owinąłem dratwą .(Tu kolejne pytanie czy to co widzicie na zdjęciach to dratwa lniana bo momentami mialem wrazenie ze to sznurek do wędlin -.- )
Długą cięciwę do profilowania zrobiłem z nitek nylonowych ,a tą "do strzelania" z wyżej wymienionego sznurka za pomocą sposobu przedstawionego TUTAJ
Teraz jestem przejęty problemem zrobienia własnych strzał odpowiednio dobranych do łuku , zbudowałem piecyk - nie wiem czy się nada ,ale założę o swoim palenisku oddzielny temat.
Oto zdjęcia łuku :
<== Widok łuku bez cięciwy od strony brzuśca
<== Widok łuku bez cięciwy z profilu
<== Wygląd majdanu
<== Inny wygląd majdanu
<== Widok łuku z cięciwą z profilu
Do tego dodam zdjęcie kiedy wziąłem jakąś "strzałę" na prędko wystrugałem ,żeby nie naciągać na sucho i pokazać jak łuk prezentuje się w naciągu. Ponadto proszę o wskazanie mi błędów w mojej postawie i w mojej technice.
Proszę o nie kasowanie tego tematu bo postarałem się żeby wyglądał zacnie :D
Pozdrawiam ,proszę o komentarze i z góry za nie dziękuję
profil łuku w naciągu dobry chociaż wyraźnie widać ze jest na dolnym ramieniu bardziej pracujący obszar przez co łuk poszedł za cięciwą, chyba ze to wina tego lania wody
moim zdaniem nie ma co już tych błędów korygować bo łuk i tak jest juz na tyle odkształcony ze złamać sie nie powinien, lepiej poszukać jeszcze jednego kawałka drewna i pójść za ciosem, zrobić kolejny z pominięciem poprzednich błędów
tak ogólnie to przyzwoicie wykorzystany kawał boazerii
No faktycznie trochę poszedł za cięciwą.
Mi się łuczek podoba.. też bym sobie zrobił taki gdybym miał z czego
Pękł Ci w imadle bo nie miałeś odpowiednio grubej i elastycznej podkładki pod nim na pewno.
Co do postawy to wg mnie trzymasz łokieć prawej ręki za wysoko, a lewy bark dałbym bliżej brody
Dzięki! Z pewnością mi to pomoże ,lecz nie wiem skąd wziąć 900 g ciężarek... :D
Postaram się zrobić spintester ale bardzo słabo opisane w artykule jest jak to wykonać...
To ja zrobie tak wstawie plany konstrukcyjne lamborghini .
Potem powiem że tam trzeba śrubki powkręcać ,silnik włożyć
Następnie dam zdjęcie gotowego lamborghini
A na końcu zdjęcie deski rozdzielczej żeby wiedzieć gdzie można wyliczyć sobie prędkość i ile nam paliwa zostało w baku
Przepraszam za ironiczne i kolokwialne podejście do tematu ,ale początkujący nie będą wiedzieli jak wykonać trzy maszynki opisane na stronie głównej ( Spinetstr , kijarka, msznk do klejenia lotek)
Poprosiłbym więcej zdjęć do artykułów w trakcie produkcji tych maszynek ,wiele by to pomogło naprawdę!
No może trochę przesadziłem ,ale żeby to zrobić to trza wszystko przepisać ,zejść do warsztatu ,a podczas roboty nie wiadomo czy robi się to dobrze czy źle... w dodatku jakby jakiś był artykuł osobny o spine ,jednostkach ,jakas tabela coś...
Jeżeli było coś takiego to prosiłbym o naprowadzenie mnie na właściwą drogę
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Przemoo Czw 29 Lip, 2010 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum