Shein
Wysłany: Sro 21 Lip, 2010 23:42 Warsztat Sheina
Zaczynam z własnym warsztatem na tym forum. Na wstępie pochwalę się: dwa tygodnie zbierania materiałów, przygotowań do pierwszego projektu zakończone. W efekcie jestem w posiadaniu ok. tony jesionu, pół tony buku(same grube pnie > fi 500mm), 40 dębowych pni 160cm fi 200mm, jeszcze rosnące pół tony robinii. Zdobyłem kontakt z pobliską domową hodowlą gęsi. Zakupiłem narzędzia do ręcznej obróbki drewna, których do tej pory nie używałem: ośnik, hebelki, więcej dłut.
Jeżeli nie będę wobec takich warunków pracował na coraz lepsze wyniki w obróbce drewna: shame on me.
O pierwszej próbie wykonania łuku już pisałem w innym temacie, poniżej kilka fotografii z pierwszego strzelania(brat modelem) - nieco przepalone zdjęcia.
Łuk dębowy, 114cm długości, ostateczne ułożenie niecałe 5cm, siła naciągu 6kg, strzała 24"(o niej za chwilę).
Oddano 30 strzałów na odległość 15 metrów, po czym pękł z przeciągnięcia(użyłem dłuższej strzały, ot dla próby) w słabym miejscu na dolnym ramieniu, które starałem się wzmocnić, gdy tylko je odkryłem(jakieś puste miejsce w drzewie, stawiam, że po gwoździu, albo robactwie).
front z boku pęknięcie
I tak samo jak powyższy łuk - na próbę - powstały dwie strzały. Póki co bez grotów, kupię je jak będę w Warszawie, bo przesyłka mnie wyniesie więcej niż zamówienie.
Strzała 24", na której chciałem zrozumieć zasadę robienia "wklejek". Zrozumiałem, nie uważam jej za zbyt udaną, ale lata prosto i dostaje niezłej rotacji. 7mm średnicy, nieco skrzywiona. Materiały: dąb, sosna, sumak, lotki gołębie + kurza prowadząca.
wklejka od strony grotu lotki
Strzała 28", których chcę zrobić sztuk 6, z bukowego wałka ryflowanego 8mm przejechanego papierem ściernym. Lotki białe bocianie + prowadząca czarna kacza.
lotki1 lotki2
Na koniec dwa pytania.
1. Wklejki rogowe i te "doklejane" osady. które rozwiązanie polecacie? Domyślam się, że rogowe łatwiej wykonać, samo dopasowanie wklejek i odpowiednie wycięcie to wielka sztuka.
2. Kim jest Shein w podpisach niektórych z Was, forumowicze? Moja ksywka jest wzięta z boiska, a nie śmiem sądzić, że owe podpisy adresowane są do mnie.
Tymczasem, pozdrawiam z wakacji,
Shein
Ostatnio zmieniony przez Shein Sro 21 Lip, 2010 23:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pią 23 Lip, 2010 09:24
Łuk użytkownika: 2 płaskie od p. Nawalnego i p. Bartczaka
Shein, co do tego pierwszego łuka co pękł przy mocniejszym naciągnięciu to ja się nie dziwie, łuczek powinien być na początku rozstrzelany, obecnie każdy z bardziej ceniących się twórców drewnianych historyków każe łuk na początku rozstrzelać co by "przyzwyczaić" drewno do naprężeń. Pan Łukasz Nawalny mówi o minimum 200 strzałach na 80% naciągu, Pan Bronisław Bartczak mówi o 2 miesiącach strzelania na 80% :)
Wysłany: Nie 25 Lip, 2010 13:28
Łuk użytkownika: Selfbows
to sklej 2 kawałki drewna w majdanie i zrób łuk o przyzwoitej optymalnej długości 160-190cm
_________________ I LOVE WOOD
I wreak havoc with the arc!
Shein
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 23:39
Piszę po nieobecności pewnej, żeby nie było, że się leniłem: złamałem przy profilowaniu płaskiego z dębu, na 23 calu. Długi był na 160cm, doklejane gryfy, lekki refleks w majdanie.
Przebolałem, wyciągnąłem wnioski: ostrożniej dobierać materiał, bardziej myśleć przy wycinaniu kształtu łuku.
Kolejna przygotowana szczapa to jesion 170cm, dziś niespodziewanie zdobyłem konar robinii idealny na łuk klejony w majdanie.
Ostatnio zmieniony przez Shein Wto 17 Sie, 2010 23:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum