Tak sobie czytałem o drewnie i narzędziach stolarskich i jakoś tak przeskoczyłem na meblarstwo a z tąd to już blisko do konkretnego zagadnienia jakie chcial bym z wami rozpatrzyć a mianowicie politura
http://pl.wikipedia.org/wiki/Politura
politura wydaje się ciekawym pomysłem na ten tak zwany ostatni szlif i wykończenie łuku
no z tego co w Google wyszukałem to mebelki świeciły sie za przeproszeniem jak psu jajca
no ale mam wątpliwość czy politura sprawdzi sie na przedmiocie "dynamicznym"
bo "Politura – spirytusowy roztwór szelaku " a "Szelak – odmiana żywicy naturalnej"
Wszakże na meble kładzie sie cieniutkie warstewki...
Ale czy to przypadkiem nie odpryśnie ? miał ktoś kiedyś styczność z politurą ?
Na amerykańskich forach widziałem łuki które tak sie świeciły że na zdjęciach widać było tylko taka łunę odbitego światła ale to pewnie był lakier
nie raz wykańczałem poliurą szelakową i jest to dobra opcja. Szelak używano od dawna min w wykańczaniu wschodnich łuków. Jeśli chodzi o europe to niezbyt historycznie ale np na wyspach smaruja tym cisowe łuki bez wstydu , na pewno lepiej niz lakierem - ekologiczny i naturalny tyle że to podobno zaschnięta kupa owada
Ostatnio zmieniony przez robin_ Wto 09 Lut, 2010 11:23, w całości zmieniany 2 razy
a z tymi łukami Wschodnimi to od razu mi sie skojarzyło jak przeczytałem ze szelak pochodzi z Indii tylko zapomniałem już napisać wczoraj bo późno było
na Europe to faktycznie trochę przegięcie jest jeśli chodzi o łuki historyczne
ale ciekawe czy może jest jakaś Europejska alternatywa na kupy owada
żywica ? bursztyn ? może kalafonia ? podobno rozpuszcza się w alkoholu
A kalafonii to mam w setkach kilogramów od ojca z roboty
chyba trochę poeksperymentuję
może uda mi się zrobić politurę medieval'ową
Propolis to chyba powinno być to
żywica i wosk w jednym
tylko jak to przygotować do politurowana? Rozpuścić w alkoholu a potem nanosić cieniutkie warstwy na łuk?
I ciekawe gdzie można coś takiego pozyskać bez narażenia się na atak wściekłych pszczół
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum