Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 00:44 (prpozycja) Nowy konkurs "Majdany i gryfy" Łuk użytkownika: Selfbows
oglądając dzisiaj amerykańskie fora natrafiłem na pewny temat gdzie łuczarze pokazywali swoje popisowe właśnie majdany i gryfy, niejednokrotnie tworzące integralną jedność, wykończenia łuków nadające dopiero duszę strzelającemu kawałkowi drewna, niejednokrotnie będące dziełami sztuki
jaki był by cel proponowanego przeze mnie konkursu? a taki by każdy mógł wyżyć się artystycznie w drewnie
dać szanse ujrzeć światło dzienne łukom nieudanym techniczne a estetycznie mistrzowskim itd
taki konkurs na łuk miesiąca bez zwracania uwagi na profil, ułożenie, sprawność... o tym zapominamy i skupiamy się na finezyjnych gryfach, eleganckich majdanach ciekawych formach i innych detalach
dopuszczalne by były moim zdaniem nawet łuki dwu częściowe nieskładane
dajmy na to profilujemy łuk a on nagle TRACH!!! w połowie ramienia i co? normalnie to każdy by trochę pokurwił inny połamał by o kolano resztę a jeszcze inny wurzucił by łuk do pieca
a taki konkurs dał by tym połamańcom jeszcze jedna szansę, drugie życie...
(ja tak zrobiłem), a co do pomysłu jest bardzo dobry ale raczej nie wezmę w nim udziału. Nigdy nie robiłem takich zdobionych gryfów ani majdanów. Ale pomysł oczywiście w 100% popieram.
jak dla mnie bez sensu , po co wykańczać super ładnie coś z czego strzelać nie będzie się dało a wieszać na ścianę kijka z ładnymi gryfami i majdanem nie mam zamiaru, jak już coś wole powiesić ładny łuk z ładnym majdanem i gryfami ;p
marcinello, nikt ci nie każe robić gryfów na połamańcach przecież
to była tylko alternatywa dla tych u których odsetek połamańców i ułożonych jest wyższy od ilości łuków hmmm... w jednym kawałku
cały pomysł ma na celu inspirowanie się nawzajem jedni od drugich
bo ile łuków wykonasz takich co można sie nimi pochwalić ? 2-3 w ciągu miesiąca ?
a niektórym może cie nudzi gdy czekają aż kolejna szczapa doschnie
zawsze można zmienić konwencje przedsięwzięcia na coś w rodzaju katalogu/galerii w której byśmy prezentowali różne rozwiązania i techniki wykończeniowe
gdzie mnożyły by sie posty typu " Podobają mi sie te gryfy świetna robota" albo "Super majdan, chyba zrobię podobny w swoim następnym łuku"
Jak najbardziej jestem za, bardzo często zastanawiam się jak ozdobić robiony łuk, więc na pewno skorzystam z pomysłów i koncepcji innych a sam oczywiście będę chwalić się swoimi artystycznymi wytworami Nawet nie musi być to w formie konkursu, może po prostu być osobny temat gdzie każdy będzie mógł się pochwalić swoim pomysłem (jak już zauważył post wyżej MUMIN), przy okazji przedstawić dobór materiałów, sposób wykonania lub zostawić to dla siebie jako autorską tajemnice.
_________________ "Ani połowy spośród was nie znam nawet do połowy tak dobrze, jak bym pragnął; a mniej niż połowę z was lubię o połowę mniej, niż zasługujecie"
Ostatnio zmieniony przez marcin1111 Pon 08 Lut, 2010 17:33, w całości zmieniany 1 raz
Myślę że tak ale po co robić gryfy i majdany a nie robić łuku, chyba szkoda twojej pracy . Robimy normalnie łuki a przy okazji możemy wstawić zdjęcia np. oryginalnych gryfów jakie wymyśliliśmy i zrobiliśmy. Tak myślę
_________________ "Ani połowy spośród was nie znam nawet do połowy tak dobrze, jak bym pragnął; a mniej niż połowę z was lubię o połowę mniej, niż zasługujecie"
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 19:02
Łuk użytkownika: Z każdego rodzaju po jednym
Brrr....Koncepcja doskonała,
Oferuje nagrodę w postaci 3 strzał, powiedzmy że trwałych replik angielskich takich full wypas z profilowanym promieniem,spinowanym, rogową osadą ,kutym grotem i długgggggimi angielskimi lotkami.
Tyle, że jeśli proponuje nagrodę to może zacznę dyktować warunki:
1. Zgłaszana może być dowolna ilość łuków
2. Konkurs trwa do 30 marca
3. Pełna demokracja wybór należy do ludu....czyli robimy tygodniową ankietę
Pozdrawiam Nowy Zielony Bartek
_________________ Nieważne jak celnie strzelasz ważne jak daleko....
Bartek bierze sprawy w swoje ręce od samego początku widzę, że będę miał co robić we ferie
ale ustalmy, to będzie w końcu konkurs na łuk czy na styl, konwencje itd ?
rozumiem ze na parametry typu profil, ułożenie za cięciwa itd nie zwracamy uwagi tak ?
liczy sie tylko wykończenie i estetyka tak ?
I proponuję, głosujmy nie na konkretny prezentowany wyrób a na wytwórce, nagradzane by był wtedy styl jakim posługuje sie dany rzemieślnik, bo myślę że każdy z nas ma swój styl i każdy wykazuje sie własną inwencją
a i żadnych ankiet, bynajmniej tych tajnych
wolę wiedzieć jak przebiega głosowanie
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 22:18
Łuk użytkownika: Z każdego rodzaju po jednym
Taaa...Mumin uważaj bo jeszcze wygram heheh
Tj. Można zgłaszać dowolne łuki nawet te dwu lub więcej częściowe, pokażcie na co was stać, mała wskazówka sklejcie 10 listew z różnego drewna, następnie tnijcie to w "kiełbasę" i klejcie z tego majdan wygląda super
_________________ Nieważne jak celnie strzelasz ważne jak daleko....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum