Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009 21:11
Łuk użytkownika: longbow 18kg i kilka swoich wyrobów
Promienie z takim usłojeniem jak napisał Mumin nie raz poraniły mi rękę bo słoje się zawijały dlatego ważne jest żeby drewno na promienie było najwyższej jakości. Proste słoje w promieniu to przepis na bezpieczną i wytrzymałą strzałe
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 17:14
Łuk użytkownika: Łuk Węgierski 20 kg i łuk płaski 24 kg
Łuk który zaprezentuję jest łukiem Węgierskim wykonany z jesionu syhia (klonowe) doklejone do grzbietu i wzmocnione laminatem z włókna szklanego i żywicy epoksydowej majdan doklejony wikolem i wzmocniony owijką .
Wymiary łuku:
dł - 152cm bez cięciwy i 143 z założoną cięciwą
siła naciągu 20 kg
Zasięg łuku to ok. 150 m
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 22:54
Łuk użytkownika: Akacjowy płaski ok. 20kg
1.5mm rzeczywiście mogą być nietrwałe. Ja robię podobne z blachy 3.5mm, dosyć są wytrzymałe. Po uderzeniu w kamień może się stępić czubek, ale przy normalnym strzelaniu ((nie w ściany i kamienie;]) sprawują się bardzo dobrze (znakomicie wytrzymują strzelanie w drewno, ciężko wyciągać). Dodam, że nie są żadne kute- wycinane prosto z blachy.
Taka ciekawostka- najlepiej trzymają się po przyklejeniu zwykłą kropelką, epoksyd często puszcza.
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 07:18
Łuk użytkownika: Łuk Węgierski 20 kg i łuk płaski 24 kg
Z tych trzpieniowych to raczej do blachy nie będę strzelał Ale z drewnem sobie poradzą.
I mam pytanie co do tych trzpieniowych czy rozgrzanie ich do czerwoności i schłodzenie w zimnej wodzie utwardziłoby je ,czy lepiej już je zostawić w spokoju ?
_________________ Mam 14 lat interesuje się łucznictwem .
ale fotki mogłeś pomniejszyć... bo ładują się wieki.
Lotki ładne.. ale przycinanie musisz jeszcze trochę poćwiczyć
Groty mi się podobają jaki mają rozrzut wagowy? Gdzie strzała ma środek ciężkości?
A co to za osady?.. a tak ogólnie to szkoda że tylko 4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum