Forum ARCUS - łucznictwo i rzemiosło tradycyjne Strona Główna
Forum ARCUS - łucznictwo i rzemiosło tradycyjne
     SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Drewno drzewcowe/promieniowe
Autor Wiadomość
MUMIN 

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009 18:09   Drewno drzewcowe/promieniowe
   Łuk użytkownika: Selfbows

Wpisujcie swoje doświadczenia z drewnem na strzały starajcie się nie powtarzać co by się temat za bardzo nie rozciągnął

To ja zacznę
w moim mniemaniu jednym z lepszych gatunków są topole. Lekkie sprężyste łatwe w obróbce i łatwe w prostowaniu
ale zacząłem też eksperymentować z innymi gatunkami tak na przykład wczoraj i dzisiaj zrobiłem trzy promienie 9mm z dzikiej mirabelki znalazłem cztery "wilki" o średnicy 1,5 cm trochę podeschły i się wykrzywiły i co ciekawe te patyki wycentrowałem w rękach tak wycentrowane przepuściłem przez frez i powstały świetne promienie które poprawiłem nad gazem i do lodówki bo śliwka porównywalnie z np sosną szybko i bardzo się nagrzewa i wolno stygnie a jak tak stygła to się ponownie wykrzywiała :-/
no generalnie pozytywnie ;-) obróbka pilnikiem świetna, nożem fatalna, frezem idealna, papierem ściernym też ok

I wreak havoc with the arc!

robin_ 

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009 20:48   
   Łuk użytkownika: cisowy longbow 17 kg

topola i osika są zdecydowanie najlżejszymi gatunkami krajowymi ale bardzo słabymi jeśli chodzi o twardośc ( sczególnie osika) i wytrzymałośc na pękanie przy uderzeniu. ANglicy robili strzały z topoli do ciężkich łuków ale musiały mieśc one ponad 1 cm średnicy . Wg mnie jeśli chcemny znaleźć kompromis między wagą strzały a jej twardością i wytrzymałością to najlepszym rozwiązaniem będzie brzoza , zdecydowanie lepszym niz sosna wg mnie. Z twardych / cięzkich gatunków krajowych jestem zwolennikiem buku , który jest lżejszy i twardszy niż jesion a ma dokładnie taka samą wytzrymałośc na pękanie przy uderzeniu. Najgorsza opcja z jaką się spotkałem to promienie świerkowe.

robin_ 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 03:30   

jasne ale ma inne własciwosci

robin_ 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 11:12   

Mi się zdaje że podobnie jak w drewnie na łuki, też w strzałach są duże różnice w obrębie gatunku w właściwościach. Ja używałem świerku 9 mm do łuku 26 kg i z 30 strzał po 2 tygodniach zostało mi 0 . Fakt że dużo strzelam w terenie i zdarza mi się trafić w drzewo. Kiedyś Black Homon mówił mi że on nie lubi buku a mi przez 4 lata użytkowania tego łuku 26 kg pękło zaledwie kilka strzał z 8 mm bukowych których używałem, a strzał nie oszczędzam. Mam pytanie odnośnie cedru - strzały których używam do longbowa , zrobione z 8 mm cedrowych strasznie " nosi " cięzko się stabilizują w locie a celność mizerna. Lotki są wcale niemałe - 5 cali , grot tarczowy. Wydłużyć lotki i dać kuty grot? Czy kobinowac z wrzecionowaniem?
Ostatnio zmieniony przez robin_ Nie 05 Lip, 2009 11:14, w całości zmieniany 2 razy  

danny 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 15:06   
   Łuk użytkownika: windfighter #45 & #60

Ja mam same dobre doswiadczenia ze swierkiem, ale ze promienie musze niestety kupowac i nie pochodza z krajowej produkcji, to nie bede ich opisywal.
Mam jeszcze kilka bardzo starych strzal od Bisokow (ze swierku gorskiego)
Przy srednicy okolo 9mm sa bardzo sztywne (spine statyczne okolo #90) a przy tym lekkie, co charakteryzuje najlepsze jakosciowo promienie. Trzeba przebierac oczywiscie, szukac tych rownolegle uslojonych.
Probowal ktos jodle? Te jodlowe z USA sa swietne, Tureckie strzaly z nich wykonane do zludzenia przypominaja te z muzeum. Zaden problem znalezc dobra deske, sloje sa bardzo widoczne. Potrzeba tylko ostrych narzedzi, bo material jest lupliwy.
Przychodzi mi na mysl jeszcze brzoza, ale raczej pod mocniejsze luki.
Nie wiem tylko, czy po tym calym procesie produkcyjnym i wysokim procencie odrzuconego materialu nie okaze sie, ze patyki krajowej produkcji nie kosztuje wiecej niz te sprowadzenie z USA.
Robin, wyglada na to, ze lotki "odwalaja" calo robote a powinny tylko pomoc stabilizowac pocisk.
Nalepiajac wieksze i dluzsze piora tylko dalej bledy maskujesz ale ich nie eliminujesz.

MUMIN 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 15:18   

heinrich napisał/a:
jeśli wcześniej wydrenowano mu żywicę do sucha, to klapa,

dokładnie świerk bez żywicy można rozdzielić wzdłuż palcami . Słoje się rozwarstwiają, szczególnie jak są bardzo gęste. Żywica spaja drewno.
Natomiast inaczej w sośnie, zbyt żywiczne są za ciężkie i bardziej kruche
Generalnie świerk stawiam przed sosną ale i tak oba na dalszych miejscach w klasyfikacji ogólnej

Z jakimi jeszcze ciekawymi gatunkami mieliście do czynienia ?

allah321 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 15:50   
   Łuk użytkownika: Longbow jesionowy 17kg produkcji Pana Andru

jesion to chyba najlepszy materiał. Strzelałem w drewno w kamienie nie chciały pękać(promienie). Rzadko się wypacza-kiedyś trzymałem promień na deszczu, przygnieciony był cegłą. I co? I nic. Nie wypaczył się ani troche. Poza tym jesion jest tani. Kupiłem w sklep.strzaly.pl 50 sztuk za niecałe 50zł. Jesion opłaca się kupować. Naprawdę polecam

gbartek 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 16:01   
   Łuk użytkownika: Z każdego rodzaju po jednym

allah321, to chyba o buku mówisz:)

Jesion jest ok nawet bardzo ok ale jest ciężki,

Powiem szczerze że próbowałem już wielu drewien robić promienie, nawet z cisu i nie polecam bo jest dość kruchy jak na strzały,

Wg mnie jednym bądź najlepszym krajowym drewnem na strzały jest klon pospolity, bilans między wagą sztywnością i wytrzymałością jest chyba najlepszy z tych drzew które zostały wymienione.

Osika odpada, lekka ale sztywność tak mizerna że do łuku 30kg promień musiał by mieć z 13mm grubości

Brzoza bardzo wytrzymała na dynamiczne uderzenia, promień z brzozy jest ciężki prawie tak jak z jesionu:( a o dobry materiał bardzo trudno brzoza jest poskręcana jak cięciwa flamandzka

Moim faworytem do twardych łuków jest robinia akacjowa, drewno nie zniszczalne, tyle że ciężkie, ale promień 9mm ma wielki spin statyczny, zrobiłem kiedyś kilka promieni z akacji 9mm spin to był taki jak by połączyć 3 sosnowe promienie:D

akacja jest ok na cieńsze średnice i promienie wrzecionowate, można uzyskać względnie niską wagę i sporą sztywność

danny 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 16:30   

Widze tutaj rozbierznosc w tym, czego oczekuje sie po promieniach: Dla wielu z Was material musi byc prawie niezniszczalny i to wydaje sie byc podstawowym kryterium doboru.
Ja raczej podsuwalem propozycje dla tych, ktorzy szukaja prostych i latwych w prostowaniu, lekkich i odpowiednio sztywnych zarazem strzal.

Turin 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 17:31   
   Łuk użytkownika: Koreański 35# i kilka własnych wyrobów...

danny, zgadzam się z Tobą. U mnie też wytrzymałość schodzi na drugi plan. Najważniejsza jest mała waga i odpowiedni (w obrębie kompletu identyczny) spine. Strzały i tak częściej się gubią niż łamią :)

robin_ 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 19:51   

no ja nie wiem dlaczego te cedrowe mi nosi , wyspinowane są idealnie sciągane od zagranicznych znachorów. Już zaczynam się obawiać że do longbowa są może za lekkie i dlatego je rzuca. A jeśli chodzi o wytrzymałość to dla mnie jest ważna bo do tej pory używałem silnych łuków 26 - 32 kg , miałem również strzały sosnowe od dobrego polskiego wytwórcy , sam on toczył promienie z dobrego materiału ale i tak się bardzo niszczyły przy silnych łukach
Ostatnio zmieniony przez robin_ Nie 05 Lip, 2009 19:54, w całości zmieniany 1 raz  

Master of bow 
SPONSOR

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 22:05   

A mi zawsze promienie bukowe pękały tuż za grotem, który następnie wylatywał gdzieś w kosmos... :-/ Z pewnością dużą wadą buku jest jego mała elastyczność

danny 

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 23:15   

Polecam ci robin sosne polnocna, czasmi zwana syberyjska, longpole pine albo chundoo w sumie ten sam material: bardzo mocne, ladnie uslojone promienie mozna kupic znacznie taniej niz cedr. Patyki sa troche ciezsze niz cedrowe i duzo mocniejsze niz z krajowej sosny pospolitej.

MUMIN 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 00:44   

Może trochę się rozpiszę o topoli
pierwsze primo jak niektórzy pewnie sie przekonali drewno-powietrze patyki profilowane 6-9-6 wazą raptem 18 gram
Słyszałem narzekania na osikę że jest bardzo wiotka, a nie prawda
wyżej wspomniane promienie mają spin 65 przy 28" co daje możliwość strzelania z łuku prawie 30kg
gbartek napisał/a:
Osika odpada, lekka ale sztywność tak mizerna że do łuku 30kg promień musiał by mieć z 13mm grubości
domyślam sie ze Gbartek pisząc tą wypowiedz był pod zgubnym wpływem stereotypów :-P bo ostatnio wypowiadał sie o osice bardziej ciepło

nadmienić należy jeszcze łatwość obróbki, ostry nóż i papier ścierny w zupełności wystarcza by z listew o szerokości 1,5cm w kilkadziesiąt minut wykonać profilowane promienie

drewno nie wichruje się podczas suszenia !!!

prostowanie promienia ogranicza się do szybkiego przeciągnięcia nad gazem i wycentrowania w rekach

dodatkowo drewno można zahartować, promień należy porządnie nagrać aż zacznie zmieniać kolor i szybciutko do do zamrażarki (albo na dwór jeśli mamy -20* mrozu ]:-> ) taki zabieg nadaje promieniowi nawet do +10#

poza tym promienie topolowe są potwierdzone historycznie ;-) a to jest atut nad atuty

gbartek 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 10:17   
   Łuk użytkownika: Z każdego rodzaju po jednym

Jak to pisałem to miałem doświadczenie z osiką mizerne, a i spin testera nie posiadałem, materiał naprawdę w dobry, ale pod grot proponuje wklejkę bo się promienie łamią na twardych rzeczach

Wczoraj robiłem kilka sztuk promieni na razie pół fabrykat 9mm, ale jeden trafił się o spinie do łuku 150lb :) chyba że przy mierzeniu jakaś pomyłka zaszała
Ostatnio zmieniony przez gbartek Czw 28 Sty, 2010 10:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu