logo

Forum ARCUS - łucznictwo i rzemiosło tradycyjne

Skarbnica informacji o łucznictwie i tradycyjnym wyrobie łuków i strzał.
Teraz jest Pt 21 wrz, 2018 04:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt 06 maja, 2008 00:06 
Witam,
robiłem cięciwę z dratwy, na sposób mocno uproszczony, podobny do tego, co opisywał Will, tyle że zamiast kołków w ziemię wbiłem gwoździe w listwę. Całośą w sumie działa jak przyrząd poprzednio opisywany ustawiony w pozycję "wszystkie kołki w jednym rzędzie". Działa znakomicie, opisywałem na Freha (http://www.freha.pl/index.php?s=&showto ... t&p=194806), myślę, że to chyba najprostszy sposób splecenie cięciwy. Nie skręcałem, bo długośą wyszła dobra. Strzela się znakomicie, cięciwa jest grubsza i palce się mniej męczą, tyle że trzeba zmodyfikowaą sposób celowania - nie da się patrzeą przez taką cięciwę (zasłania cel!). Za to wygląd - łuk nabrał nowego życia! Miłośnikom tradycji polecam!


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 17 maja, 2008 13:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 17 maja, 2008 08:02
Posty: 43
Lokalizacja: PrzemyÂśl
Ehh... Ja wszystkie cieciwy jakie zrobilem to robilem moim sprawdzonym sposobem "na ósemke" i do tej pory zadowolony jestem, ale jak juz robie z dratwy to nie robie owijki ( tylko przy gryfach) bo to tylko pogrubia cieciwe i zmniejsza zasięg łuku. A gdy już sie przetrze to robie poprostu nową cieciwe

Pozdrawiam

_________________
Nie chcĂŞ byĂŚ zabawny, ale...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 17 maja, 2008 20:11 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 06 lut, 2007 17:44
Posty: 1992
Lokalizacja: Żywiec / Kraków
Jasne, mniej czasu zajmuje zrobienie nowej cięciwy niż owijki centralnej :)))

_________________
Serwis "ARCUS" - www.arcus-lucznictwo.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 17 maja, 2008 21:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 02 wrz, 2007 14:04
Posty: 384
Lokalizacja: DÂąbrowa GĂłrnicza
Ale macie wprawę ;). Mnie zrobienie cięciwy bez maszynki zajmuje około 2h. owijka centralna ładnie się prezentuje i jeżeli cięciwa ma mało skręcone włókna to owijka ładnie spaja je razem, owinięcie 15cm bez przyrządu zajmuje mi około 45min.

_________________
"Ani po³owy spoœród was nie znam nawet do po³owy tak dobrze, jak bym pragn¹³; a mniej ni¿ po³owê z was lubiê o po³owê mniej, ni¿ zas³ugujecie"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 16 lis, 2008 22:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 16 lis, 2008 21:59
Posty: 23
Lokalizacja: TrĂłjmiasto
Hej.
Sluchajcie, przymierzam sie do robienia łuku płaskiego (tego z książki Jankowskiego). Teorie robienia cieciwy, owijek itd. znam prawie ze na pamiec ;] tylko chcialem zadac male pytanko co do regulacji łuku. planuje zrobic, tak jak jest to na profilu pokazane, pogrubienie od strony brzusca. i gdy bede przy regulacji stosowal medote kciuka, to od tego wybrzuszenia, czy od miejsca jakby tego wybrzuszenia nie bylo?

_________________
"JeÂżeli strzeli dalej - jest wiĂŞcej niÂż dobry."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn 17 lis, 2008 12:41 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 06 lut, 2007 17:44
Posty: 1992
Lokalizacja: Żywiec / Kraków
Od wybrzuszenia. Im większe wybrzuszenie, tym krótszą musisz cięciwę zrobią. Tylko nie przesadzaj, bo krótsza cięciwa to również większe obciążenie dla ramion łuku.

_________________
Serwis "ARCUS" - www.arcus-lucznictwo.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 20 lis, 2008 18:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 26 lut, 2007 21:05
Posty: 50
Lokalizacja: Kalisz
a co myslicie zeby zrobic cieciwe z sznurka jutowego ????
Jest on dosc wytrzymaly i niewyglada tak zle wiec pomyslalem ze moze zda egzamin
pisze poniewaz jutowy sznurek posiadam a dratwy niezbyt...
sznurek jutowy bysmy juz wtedy nie skrecali oczywiscie bo za gruby by byl :-)


Pozdrawiam Legolassian

_________________
http://s15.bitefight.onet.pl/c.php?uid=90810

wciskajÂąc ten link pomagasz mi w grze
z gĂłry dziĂŞki !


Ostatnio edytowano Cz 20 lis, 2008 18:34 przez Legolassian, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 20 lis, 2008 23:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 25 lis, 2007 01:36
Posty: 333
Lokalizacja: Warszawa
Juta jest bardo wytrzymała materiał historyczny. Ale jak Ty chcesz robią ucha rozpleśą sznurek i go splataą? Bo jak zawiązaą to nie cięciwa tylko zawiązany sznurek. Juta się nada o ile wcześniej podzielisz ją na włókna o mniejszym przekroju. Fabryczny sznurek jest mocno skręcony przez co mocno się rozciąga. Co go dyskwalifikuje na porządną cięciwę. Natomiast jak rozpleciesz go na włókna to śmiało możesz pleśą cięciwę. Pamiętaj że cięciwa to nie takie chop siup. Raz że trzeba ją zapleśą a dwa że w trakcie trzeba ją jeszcze poddawaą zmiennym często wysokim naprężeniom by mniej się rozciągała. Sznurki fabryczne podczas produkcji są naprężone cały czas z jednakową siłą dlatego nie nadają się na poważne nie prowizoryczne cięciwy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 21 lis, 2008 20:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 26 lut, 2007 21:05
Posty: 50
Lokalizacja: Kalisz
w tym masz racje ale dla chcacego nic trudnego :-P
Pojde jednak i kupie dratwe bo jakos niepale sie do rozplatania sznurka jutowego :-D a nastepnie splatanie jego

_________________
http://s15.bitefight.onet.pl/c.php?uid=90810

wciskajÂąc ten link pomagasz mi w grze
z gĂłry dziĂŞki !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 22 lis, 2008 01:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 25 lis, 2007 01:36
Posty: 333
Lokalizacja: Warszawa
No słuchaj juta nie jest zła wymaga tylko ciut więcej pracy, splata się równie szybko co dratwa lniana lub konopna musisz tylko po wosku przeciągnąą włókna się prostują są sztywne aż się proszą do roboty.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 22 lis, 2008 23:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 26 lut, 2007 21:05
Posty: 50
Lokalizacja: Kalisz
rozumiem cie szanowny kolego ale nabylem juz dratwe :-P
naleze do pokroju ludzi ktozy mysla ze jak cos mozna zrobic latwiej to czemu nie ???
ale moze kiedys uzyje tej juty... dzieki za odpowiedz 8-)

_________________
http://s15.bitefight.onet.pl/c.php?uid=90810

wciskajÂąc ten link pomagasz mi w grze
z gĂłry dziĂŞki !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn 01 gru, 2008 23:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 16 lis, 2008 21:59
Posty: 23
Lokalizacja: TrĂłjmiasto
Siedzac, i nudzac sie na historii, nasunely mi sie dwa pytanka :)

1. Jak mam maszynke, i nawine na nią wlokno przez wszystkie kolki (od pierwszewgo do pierwszego), to juz na cieciwie mam dwa wlokna, czy jedno?

2. Co do skręcania cięciwy. Wszystko ladnie pieknie. skrecam cięciwe reguluje itd. zdejmuje z łuku, i łuk odkladam razem ze zdjeta juz cieciwa. Czy ona mi sie zwyczajnie nie odkreci?czy trzeba moze ja jakos specjalnie przechowywac?

_________________
"JeÂżeli strzeli dalej - jest wiĂŞcej niÂż dobry."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn 01 gru, 2008 23:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 27 kwi, 2007 21:42
Posty: 1326
Lokalizacja: Zab³êdza
masz wtedy 2 włókna ,jak nawoskujesz cięciwę to się nie będzie rozkręcaą.
ja polecam trzymanie cięciwy na łuku tak ze 1 ucho jest cały czas założone na gryfie a w drugim uchu jest ramie łuku.


Ostatnio edytowano Pn 01 gru, 2008 23:57 przez marcinello, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt 02 gru, 2008 12:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14 lut, 2008 00:22
Posty: 561
Lokalizacja: Toruń / Sopot
...a żeby to drugie ucho nie zsuwało się wzdłuż ramienia i się cięciwa nie "majtała" to możesz to ucho gumką cerepturką do gryfu przymocowaą. Jej rozciągliwośą sprawi, że cięciwa będzie cały czas lekko naprężona.
;-)

_________________
"Utulie'n aure! Aiya Eldalie ar Atanatari, utulie'n aure!"
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Strona_główna Zapraszam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt 02 gru, 2008 22:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 25 lis, 2007 01:36
Posty: 333
Lokalizacja: Warszawa
Dodam tyle że cięciwa winna tracią kontakt z łukiem tylko wtedy kiedy zostaje wymieniona. I drugie ucho zawsze powinno byą na ramieniu umożliwia to najłagodniejsze napinanie łuku od stopy metoda napinania łuku reklamowana przez Lorien i Pana Jankowskiego ma ten defekt że łuk obciążony jest miejscowo. Drugi to taki że ta metoda jest niewygodna i nie praktyczna przy twardszych łukach.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 05 gru, 2008 19:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 28 lis, 2008 16:44
Posty: 334
Lokalizacja: Grzawa/Katowice
A jakbym zrobił cięciwę nie na maszynce, tylko owiną dratwę na dwóch kołkach/gwoździach wbitych w deskę?? Owijałbym na "ósemkę"i potem zrobił owijkę przy uszach i centralną.
Jest wogóle jakiaś alternatywa dla maszynki??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 05 gru, 2008 20:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 25 lis, 2007 01:36
Posty: 333
Lokalizacja: Warszawa
Pleśą ręcznie wtedy masz gwarancje że wszystkie włókna są równo naprężone.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 06 gru, 2008 00:50 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 06 lut, 2007 17:44
Posty: 1992
Lokalizacja: Żywiec / Kraków
Maszynkę można zastąpią deską z dwoma gwoździami, ewentualnie czterema. Wysil wyobraźnię.

_________________
Serwis "ARCUS" - www.arcus-lucznictwo.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 06 gru, 2008 09:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 28 lis, 2008 16:44
Posty: 334
Lokalizacja: Grzawa/Katowice
Cream napisał(a):
Maszynkę można zastąpią deską z dwoma gwoździami, ewentualnie czterema. Wysil wyobraźnię.


Uwierz mi...wyobraźnię to ja mam ;)
Chodziło mi bardziej o parametry samej cięciwy. Wiadomo, że na dwóch punktach podparcia nie będę w stanie zrobią włókien wzmacniających same ucho cięciwy, tak jak się to robi pomiędzy dwoma kołkami po jednej stronie maszynki.

Czy ucho musi byą specjalnie wzmacniane, czy wystarczy jak ma tyle samo włókien co cięciwa??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 07 gru, 2008 12:54 
Offline

Dołączył(a): Cz 04 gru, 2008 23:36
Posty: 49
Lokalizacja: NowosÂądeckie
Witam
Pod podanym adresem pokazałem sposób wykonania cięciwy bezpośrednio na łuku .
Wykonanie cięciwy w 100% na miarę nawet bez skręcania.
z powazaniem
Ulmus3

http://www.fmix.pl/album/14832/1/cieciwa.html


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson. Stone textures by Patty Herford.
With special thanks to RuneVillage