Głosuję na Zjadacza. Nie wdzięczności iż On zagłosował na mnie tylko dlatego, że jego łuk mimo że prosty to ma najlepszy profil i proporcje w stosunku do naciągu oraz świetnie rozwiązał mocowanie cięciwy. Mam też wrażenie że nie bez znaczenia na wynik pozostają oprócz zdolności łuczniczych też Jego zdolności w dziecinie fotografiki, odpowiedniego kadrowania, oświetlenia i ogólnego zmysłu estetyki.
Gdybym mógł oddaą głoś na drugie miejsce oddałbym go na Gherika a to dla tego iż jego łuk najbardziej przypomina rodzaj i łuków jakie najbardziej lubię, oraz podobają mi się takie tradycyjne jaskiniowe motywy zdobienia. Z akacji zrobił właśnie taki łuk jaki z niej robią się powinno. Nie ustrzegł się wprawdzie chryzali przez co musiał łuk wzmocnią rawhidem. Wiedząc że startuje w konkursie uczciwie tych zmarszczek nie ukrywał. Trzeba przyznaą że zachował się fair play.
Łuki są świetne ale musiałem jakiś wybraą.
Łuk hikorowy sir Konrada jest wykonany z doskonałego, rzadkiego u nas materiału i tradycyjnego rogu ale jak dla mnie ciut za mocno gnie cię w majdanie. Szkoda że nie przyciemniłeś nieco jasnego koloru orzesznika ale to kwestia jakie odcienie kto lubi. Przydała by się jaka owijka albo ciemna jak rogi skórka na majdan, ot tak dla bajeru i dopełnienia całości.
Łuk z syach i ścięgnami Łukasza jest wynikiem ciężkiej i mozolnej pracy ale ma w jak dla mnie zbyt słaby naciąg by w pełni wykorzystaą ich możliwości. Majdan wizualnie ciut za gruby ale zapewne musiał taki byą by był odpowiednio wytrzymały. Według mnie bardzo dobrze dobrana długośą przy zastosowaniu ścięgien a bez rogu.
Łuk legolasa jest pięknie zdobiony złotą farbą na czarnym tle lecz jest zbyt chyba krótki, lekki i wąski aby wytrzymaą dosyą już dużą siłę naciągu, Ugina się także lekko w okolicach majdanu i to zapewne rekompensuje w jakimś stopniu krótkośą użytej szczapki. Dziwne że w miarę lekkie refleksy nadal pozostały sztywne, to mu się udało w przeciwieństwie do mnie. Posiada niestety błędy w wykończeniu powierzchni tzn. olejem i lakierem na raz.
Wady mojego już opisałem, z estetycznych dodam może nie do końca komponujący się z resztą, zbyt masywny majdan, mógłby byą trochę smuklejszy (pewnie by wytrzymał) by w kontraście do niego bardziej widoczna była znaczna szerokośą ramion w mniej pracującej środkowej części. Okienko ponad półką mogłoby byą też z centymetr wyższe co dało by przy szerokim łuku większą widocznośą celu oraz zwiększyło estetykę.
Dodam jeszcze żartem iż jeśli ktoś w przeciwieństwie do mnie nie lubi półek, to zawsze znajdzie się wyjście, można ten łuk odwrócią i postrzelaą z niego tradycyjnie
Taki są moje spostrzeżenia może słuszne może nie ale kierowałem się podczas głosowania.