jopsa napisał(a):
1. Jaka była siła naciągu każdego łuku i przy jakiej długości naciągu mierzona?
Zawsze się mierzy przy 28 calach - to oczywiste. Naciągi są podane, są jedynie kontrowersje, co do naciągu łuku Jurka.
jopsa napisał(a):
2. Jerzy Jackowski podał wagę swoich strzał i na jaką długośą naciągał łuk gdy strzelał. Proszę o te same informacje Rodriguesa.
Długości i masy strzał dodałem. Z tym naciąganiem to trochę lipa jest jak napisał Robin. Jurek szarpał cięciwę pod koniec, więc deklaracja, że nie wykorzystywał długości strzały jest trudna do weryfikacji. Nie rozumiem wogóle tego problemu. Skoro łuk okazał się rzekomo miekki to skąd takie problemy z naciąganiem? Jurek miał pokazaą ile mi jeszcze brakuje, a nie mógł naciągnąą do końca 26 czy 27 kG. Dodam, że chłop większy ode mnie.
Tuck napisał(a):
czekałem na ten test z ciekawością i jestem trochę zawiedziony, myślę, że podobnie, jak Rodrigues. Wynik jest naprawdę dobry, ale jestem ciekaw, czy Rodrigues będzie dalej próbował zrobią łuk wyjątkowy, zgodny z teoretycznymi założeniami dla łuku idealnego
Miło, że wierzysz we mnie i się nie zawiedziesz.
Ja się nie rozczarowałem, bo przecież wygrałem - minimalnie, bo minimalnie, ale na tym polega sport. Przypominam wszystkim, że istnieje coś takiego jak kategoria unlimiteed, w której liczy się tylko wynik odległościowy . Ja się dopiero rozgrzewałem, rozpocząłem od najgorszych strzał. Pogoda pokrzyżowała mi plany. Najlepszą strzałę wystrzeliłem raptem raz w najgorszych warunkach, a i tak poleciała najdalej.
Poza tym pokpiłem temat cięciwy, bo mi się nici dynemy skończyły. Cięciwa była za cienka i pochłaniała za dużo energii. Dodatkowo z powodu zbyt cienkiej cięciwy strzały nie wychodziły z łuku prosto, tylko je bardzo majtało, co bardzo zmniejszyło zasięg. Strzały Jurka chyba nie wykazywały takich problemów. Mój mocniejszy łuk 53kG, z którego dziś nie strzelałem ma półkę i strzały wychodzą z niego idealnie.