logo

Forum ARCUS - łucznictwo i rzemiosło tradycyjne

Skarbnica informacji o łucznictwie i tradycyjnym wyrobie łuków i strzał.
Teraz jest So 18 sie, 2018 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Robinia akacjowa
PostNapisane: Śr 11 lip, 2007 23:13 
Offline
SPONSOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So 10 mar, 2007 19:17
Posty: 723
Robinia akacjowa

Robinia akacjowa występuje także pod nazwami: „robinia biała”, „grochodrzew biały”, „robinia pseudoacacia”; zwana jest również „akacją”, choą nieprawidłowo.

Pokrój

Robinia osiąga 25m wysokości. Dośą nisko(ale wystarczy na łuk) pień rozrasta się na dwa grube konary. Rośnie przez 30-40 lat, jej wiek nie przekracza raczej 100lat, jest zatem drzewem krótkowiecznym, biorąc pod uwagę inne rośliny.

Kora

Kora jest ciemna, mocno spękana z głębokimi bruzdami, nawet w przypadku młodych drzew(oczywiście proporcjonalnie do ich wielkości).

Liście

Liście eliptyczne lub jajowate z zaokrąglonymi końcami(od 7 do 21). Ulistnienie skrętoległe. Na górnej stronie są jasnozielone, na spodniej szarozielone.

Zastosowanie

Zastosowanie interesuje nas tutaj jedynie w dziedzinie łucznictwa. Robinia to bardzo dobry materiał na łuk płaski. Twardością ustępuje jedynie grabowi(niewiele), ale jest lepsza w łucznictwie. Nadaje się na wklejki wzmacniające(gryfy, majdan, czyli rękojeśc).

Jak należy obchodzią się z robinią?

Robinia należy do drzew, które łatwo i równo można rozkłuą(podobnie jak np.: jesion). Więc wbijamy siekierę w grubszą częśą pnia i rozkłuwamy na pół. Można ją suszyą w postaci niedużej listwy, ponieważ nie wypacza się. Jednak bezpieczniej stopniowo ją strugaą, choą szybciej niż w przypadku innego drewna. Trzeba ją dobrze wysuszyą, bo inaczej łuk ułoży się za cięciwą. Prawidłowo wysezonowana będzie świetnym materiałem. Najszybsze łuki powstają właśnie z robinii.


Załączniki:
robinia03.jpg
robinia03.jpg [ 35.17 KiB | Przeglądane 6572 razy ]
robinia02.jpg
robinia02.jpg [ 41.38 KiB | Przeglądane 6565 razy ]
robinia01.jpg
robinia01.jpg [ 54.88 KiB | Przeglądane 6592 razy ]

_________________
http://www.willbowmaker.pl/ - mój blog o łucznictwie tradycyjnym
https://www.youtube.com/user/Willbowmaker


Ostatnio edytowano Cz 12 lip, 2007 22:49 przez Will, łącznie edytowano 2 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn 01 paź, 2007 10:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 07 lut, 2007 12:09
Posty: 1584
Lokalizacja: lodz
Ja jestem fanem robinii akacjowej. Mój łuk jest właśnie z tego drzewa i musze powiedzieą ze nie zrobiłem do tej pory lepszego łuku , nawet z cisu. Po ostatnich pomiarach - ma 27 kg a zasięg strzału 200 metrów , lekką strzałą. ze 100 metrów mozna strzelaą do tarczy z dużą celnością. Z 80 metrów raz na 10 strzałów trafiam w karton po soku ;).Robinia rulez !

_________________
www.nawalny-bows.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 20 sty, 2008 14:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 05 lut, 2007 17:03
Posty: 380
Lokalizacja: Krzeszowice
A czy to jest robinia akacjowa i nada się na łuk? Znalazłem taka w lesie i nie jestem do końca pewien. Pasuje do opisu tyle, że kora nie jest aż tak mocno spękana, moze dlatego, że jest jeszcze młoda :-|. Jednak zawsze wole zapytac by miec pewnośc zanim zetne ;-).
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 20 sty, 2008 15:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 08 lut, 2007 18:16
Posty: 611
Lokalizacja: WrocÂław
Tak, to jest robinia akacjowa ;-) Ładna i prosta :-) Zauważ, że niewiele drzew ma kolce...

_________________
Quo vivat molam, vivat farinam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 20 sty, 2008 16:47 
ale ładna :-) moim zdaniem trzeba ciąą... tylko wydaje mi się że trzeba będzie trochę dłużej sezonowaą... co myślicie :?:


Ostatnio edytowano N 20 sty, 2008 20:19 przez WiedÂźmin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 10 kwi, 2009 16:19 
Offline

Dołączył(a): Pn 24 lis, 2008 14:20
Posty: 25
Lokalizacja: jaworzno
Czy na pniu akacji mogą występowaą ciernie? bo w lesie możliwe ze mam 2-3 grochodrzewy(na cały las 2-3 akacje!!skandal)i nie wiem czy to nie jakiś inny gatunek drzewa.

_________________
[center]Obrazek[/center]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 10 kwi, 2009 16:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14 lut, 2008 00:22
Posty: 561
Lokalizacja: Toruń / Sopot
Nawet muszą ;-)

_________________
"Utulie'n aure! Aiya Eldalie ar Atanatari, utulie'n aure!"
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Strona_główna Zapraszam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 10 kwi, 2009 18:39 
Offline

Dołączył(a): Pn 24 lis, 2008 14:20
Posty: 25
Lokalizacja: jaworzno
Ale tylko na jednym drzewku sa widoczne ciernie na pniu na innych nie moge sie ich dopatrzyc

_________________
[center]Obrazek[/center]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 10 kwi, 2009 22:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 25 lis, 2007 01:36
Posty: 333
Lokalizacja: Warszawa
U dużych akacji ciernie są dośą wysoko na odziemku nie zawsze są. Zawsze są na gałęziach i od pierwszego rozgałęzienia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 12 sie, 2011 21:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 19 lip, 2011 22:34
Posty: 66
Lokalizacja: Polska/Radom/Kopiec
Jakie wymiary powinna mieą wymarzona robinia akacjowa jeśli chcę z jednego kawałka drewna zrobią jeden łuk?

_________________
Bo drewno to moje Âżycie.

Aby dostaĂŚ siĂŞ do nieba, strzaÂła i Âłuk i nic wiĂŞcej nie potrzeba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So 03 mar, 2012 13:37 
Offline

Dołączył(a): Wt 29 lis, 2011 19:31
Posty: 44
Lokalizacja: Wschowa
Odświeżam.
Jak suszyc robinię?
najpierw mam wysuszyc czy rozczepic?

_________________
Nie przegrywa ten, ktĂłry prĂłbuje ale ten, ktĂłry siĂŞ poddaje


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 04 mar, 2012 11:41 
Offline
SPONSOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 21:13
Posty: 523
Lokalizacja: okolice Raciborza
Widzę że nikt nie chce Ci odpisaą :]
Ja przepołowiłem od razu i okorowałem. Szczapy wysuszyły się bez pęknięą. Teraz sezonuje inaczej. Przepołowiłem, ale nie okorowałem- nie wiem czy dobrze ale zobaczymy.
Przy okazji. Ciemne (niemal czarne) podłużne plamy na twardzieli to efekt gnicia czy nadmiernej ilości garbników? Okazało się że wewnątrz zdrowo wyglądających pieńków mam takowe plamy na całej długości. Drewno nie wygląda na zgnite. Jak będę w domu to zrobię zdjęcie i dokładnie przebadam te plamy.

_________________
www.bolik.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 04 mar, 2012 18:18 
Offline

Dołączył(a): So 26 lis, 2011 19:26
Posty: 78
Lokalizacja: PoÂścieĂą
Ja zaraz po ścięciu okorowałem, rozszczepiłem i odłożyłem do suszenia jak sie wysuszyła to była troche popękana ale spokojnie wyciełem łuk.

_________________
Co mie nie zabije to wzmocni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N 04 mar, 2012 18:34 
Offline

Dołączył(a): Śr 29 gru, 2010 22:39
Posty: 458
Lokalizacja: WÂąsosz
Korę lepiej ściągnąą bo jakby nie było ograniczasz parowanie z jednej strony przez co pozostałe strony drewna mają większe obciążenie i mogą popękaą, może się element łukowato wygiąą, no i może zaparzyą się warstwa pod korą. Teraz to się nie zaparzy ale jakby było ciepło to byłoby duże prawdopodobieństwo. Są inne teorie, że można korę zostawią ale ich nie popieram. Bo nawet z praktycznego punktu widzenia po wysuszeniu ciężko taką korę ściągnąą.

Te czarne plamy to niekoniecznie zgnilizna. Mogą to byą przebarwienia ale na pewno nie garbniki, jeśli już to barwniki. Powąchaj te smugi czy nie mają podejrzanego zapachu, wbij w nie cienkiego gwoździa i dla porównania wbij go w zdrowe drewno. Zobaczysz czy daje podobny opór. Napewno coś wywnioskujesz. A jak nie to zrób ładne zdjęcie i wrzuą.

_________________
ÂŁuk- Âłatwiej powiedzieĂŚ, trudniej zrobiĂŚ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 09 mar, 2012 10:48 
Offline
SPONSOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 21:13
Posty: 523
Lokalizacja: okolice Raciborza
Wrzucam zdjęcia tych plam. Na pierwszym zdjęciu widaą jak to w przekroju wygląda.
Drewno w obrębie tych plam wydaje się byą całkiem w porządku.
Obrazek
Obrazek

_________________
www.bolik.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 09 mar, 2012 11:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 14 lut, 2008 00:22
Posty: 561
Lokalizacja: Toruń / Sopot
Wrzuą na luz. Drewno nie powstaje w laboratorium, odchyłki się zdarzają. Też się z tym spotkałem i jest OK.

_________________
"Utulie'n aure! Aiya Eldalie ar Atanatari, utulie'n aure!"
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Strona_główna Zapraszam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 09 mar, 2012 13:03 
Offline
SPONSOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 21:13
Posty: 523
Lokalizacja: okolice Raciborza
Tzn. moja pierwsza reakcja była pozytywna bo dzięki temu drewno będzie o wiele piękniejsze. Dopiero później zorientowałem się że może to byą wada :]

Ja chyba jednak będę sezonował z korą. Okorowałem jedną szczapę na próbę i pojawiły się dwa niewielkie pęknięcia na grzbiecie. Dziś zdjąłem z kolejnej- jeśli i tu pojawią się pęknięcia to na pewno zostawię korę. Może jeszcze ktoś się wypowie w sprawie sezonowania robinii?


Ostatnio edytowano Pt 09 mar, 2012 16:57 przez gherik, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 09 mar, 2012 16:58 
Offline

Dołączył(a): Śr 29 gru, 2010 22:39
Posty: 458
Lokalizacja: WÂąsosz
To początek zakażenia grzybem rozkładającym twardziel. Jak to wpłynie na ogół nie wiem, na razie widaą zmianę barwy co jest początkiem infekcji. Lepiej mogłoby byą ale tragedii też nie ma.

_________________
ÂŁuk- Âłatwiej powiedzieĂŚ, trudniej zrobiĂŚ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 09 mar, 2012 17:30 
Offline

Dołączył(a): Cz 20 maja, 2010 11:29
Posty: 139
Lokalizacja: Szczecin
Obecnie mam jeden pień robinii, który schnie sobie już ponad pół roku bez kory i żadnych niepożądanych efektów nie widaą. Mam też drugi pniak, pozyskany tydzień temu, dziś jadę pociąą go wstępnie na belki ~60x60mm i okorowaą, tak mam zamiar sezonowaą.


Ostatnio edytowano Pt 09 mar, 2012 17:34 przez Shein, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 09 mar, 2012 21:37 
Offline

Dołączył(a): Cz 04 lis, 2010 22:26
Posty: 862
Lokalizacja: Ozorków
Moje doświadczenia mówią żeby korę jednak zdjąą a pień rozszczepią. Dodatkowo zamalowuję końce. Jak nie zdejmiesz kory to drzewa szybko nie wysuszysz a jak ją w końcu zdejmiesz to i tak popęka.

Co ciekawe popękała i pokrzywiła mi się akacja ścięta w zimie, suszyłem najpierw kilka tygodni w korze. Inna ścięta latem i okorowana tego samego dnia nie ma nawet ryski. Suszyłem w piwnicy pod obciążeniem twardzielą do dołu. Jeszcze inne z lata nie okorowane ale dobrze zamalowane tak samo, niemal idealnie.

Z drugiej strony - znalazłem na wsi pieniek akacji ścięty nie wiadomo przez kogo i kiedy, nie okorowany i wrzucony do szopy bo drzewo przeszkadzało we wjeździe. Była na nim jedna rysa przez którą rozszczepiłem pień. I wiesz co, zrobiłem z niej najlepszy swój łuk, z drewna opałowego :-)

_________________
sandanm@wp.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson. Stone textures by Patty Herford.
With special thanks to RuneVillage