zjadaczkorzeni napisał(a):
Mi też się przepisy nie podobają Mam nadzieję że niedługo kusza (pewnie do konkretnego naciągu) będzie tak samo traktowana jak łuk.
Mocno wątpię, żeby tak sprawę rozwiązano, to trochę bardziej skomplikowane. Bardziej prawdopodobne jest uzyskanie wpisu takiego jak w przypadku broni czarnoprochowej sprzed xxxx roku.
Chciał bym wiedzieą cóż to za tajemniczy prawnik i z której kancelarii Ci powiedział że jak rozłożysz kuszę to ona przestanie byą kuszą.
Nie każdy prawnik jest od razu z kancelarii

ten jest akurat sędzią. Powiedzmy że to rodzina więc miałem darmowe konsultacje.
Oczywiście nie da się traktowaą takiej interpretacji jako wiążącej- zresztą żadnej nie można. Trzeba by zaczekaą na rozprawę sądową w tym temacie, jedynie prawomocne orzeczenia mogą służyą za casusy.
Tak naprawdę to chciałem tylko jako argument podkreślią ileż to rozkręconych kusz można kupią w sklepach internetowych ale nie mogłem się powstrzymaą żeby tego nie ubarwią
Kiepski argument. Są setki rzeczy których z różnych powodów nie idzie kupią, choą wcale nie są nielegalne.
Ale i tak widzę że nasza rozmowa tutaj do niczego nie prowadzi - każdy zajął swoje stanowisko i kurczowo się go trzyma. Nie chodziło mi o przekonanie kogokolwiek do mojego punku widzenia, a raczej miałem nadzieję że ktoś rozświetli mi całą sytuację tak że nie będę miał już żadnych wątpliwości. Co prawda informacje które bym uzyskał musiał bym jeszcze potwierdzią poza forum ale miał bym chociaż jakąś wiedzę o stanowisku różnych ludzi w różny sposób na to patrzących niż tylko "można" lub "niemożna" z jakimiś konkretnymi argumentami.
Ja bym może prosił, żebyś spróbował rozwinąą dyskusję takim kierunku: Jak wspomniałem wyżej, podstawową zasadą prawa rzymskiego (na którym, oczywiście, opiera się też nasze prawo) jest, że co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Pokaż mi proszę, gdzie jest napisane, że części kuszy są bronią. Jak dowiedziesz że części kuszy są bronią, to automatycznie dowiedziesz, że ich posiadanie jest zabronione.